Háztartási berendezések szervizelése

Ivóvíz melegítő berendezés tisztítása

Vízmelegítő tisztítása és fertőtlenítése

Ivóvíz melegítő berendezés tisztítása
Vízmelegítő bojler ellenőrzése

Sok háztartásban az elektromos vízmelegítők biztosítják a háztartási melegvizet. Az elektromos bojler előnyös tulajdonságai közzé tartozik, hogy nem csökkenti a vízvezetékrendszerben a víznyomást és lényegesen gyorsabb a rendelkezésre állási ideje. Az energiatakarékos használatnak azonban meglehetnek a veszélyei is. A 100-120 literes bojlerekben elegendő lehet 40-45 °C fokra melegíteni a vizet, ha csak 1-2 ember használja, ilyenkor azonban, biofilm, lerakódás képződik a tárolóedény falán, mely táptalajt nyújt a baktériumoknak, fertőzéseknek.

Tisztítás és fertőtlenítés

A baktériumok ellen többféle módszerrel is küzdhetünk. A modern vízmelegítőkben a tartály belső oldalát ezüsttel kezelik, emellett havi rendszerességgel a túlmelegítéses fertőtlenítést ajánlják a tulajdonosok részére. Ennek lényege, hogy egy napon át 90°C fokra állítjuk a bojler termosztáját és így használjuk a melegvizet. Ez az eljárás a baktériumok ellen megoldást jelent, a lerakódások és a vízkő ellen azonban semmit sem ér.

Miért kell tisztítani a lerakódásokat

A bojler melegvíz tartályában felhalmozódott lerakódás nemcsak az egészségre lehet káros, egyéb negatív hatásai is vannak a melegvíz hálózatra:

  • a hőcserélő elem túlmelegedhet a rárakódásoktól
  • a biztonsági szelep eltömődhet
  • hosszabb ideig melegszik a víz
  • megnövekszik az áramfogyasztás.

A vízmelegítő berendezés szervizelésének, karbantartásának munkafázisai:

  • a víztartály falának tisztítása és fertőtlenítése a megfelelő szer
  • alkalmazásával
  • anód ellenőrzése és cseréje
  • a tartály ellenőrzése
  • a biztonsági szelepek ellenőrzése és tisztítása.

A szakszerű karbantartás elvégzése rendszeres időközönként szükséges. Ez a bojler típusától és a használt víz minőségétől is függ. Azokon a helyeken, ahol a folyóvíz erősen vízköves, a karbantartást 3 évente kell elvégezni, egyéb esetekben 5, 7, vagy 8 éves stabil működési periódusokkal is számolhatunk.


Háztartási és ipari berendezések szervizelése és karbantartása. Néhány témaajánlat, melyet érdemes lehet részletesen elolvasni: fertőtlenítés otthon, ivóvíz tisztítás, üzemi energiatakarékosság, szakszerű karbantartás, rendszer tisztítása, víztisztítás olcsón, melegvíz tároló.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .