Fűszerek gondozása a télikertben

Növények télikert és terasz

Konyhakert egész évben

Fűszer a télikertben
Fűszerek termesztése a télikert építés után

A beépített terasz vagy a télikert alkalmas arra, hogy egész évben friss gyümölcs és fűszerutánpótláshoz juthassunk. A jó minőségben legyártott műanyag ajtók és ablakok felhasználásával épített télikertben kialakítható a megfelelő környezet, melyben a fűszernövények zamatos alapanyagokká válhatnak.

Crocus – Sáfrány, krókusz

Az egyik kedvelt fűszer, mely a télikertben is jól érzi magát a sáfrány. A Sáfránynak már a görögöknél is krókosz volt a neve. A króké szó a sáfrányfajok fonalas bibéjére utal.

Tipikus mediterrán növénynemzetség. Az Ibér-félszigettől a Közel-Keleten át egészen az Altájig mintegy 80 fajuk ismert. A legtöbbet Kisázsiából és a Balkánról írták le. A természetben is sok változatukkal találkozunk, a nemesítők sok fajtájukat állították elő, melyek különösen Hollandiában és Anliában kedveltek. A vad fajok között van néhány törpe növésű, a többségük 10-15 cm magas.

Hagymagumójuk átmérője 0,5-2 cm, alakjuk gömbös vagy felülről lapított, színük barnás, felületük gyakran rost-hálózat. Tőleveleik többnyire keskenyszálas vagy éppen fonalasak, rendkívül feltűnő a vaskos, fehér középerük a télikertben is jól mutat. Egyes fajok csak virítás után fejlesztik leveleiket.

Növénygondozás a beépített teraszon

A virág színe a beépített teraszon és a télikertben igen élénk: fehér, sárga, kékes-ibolyás rendkívül sok árnyalatában, kombinálódva különböző erezettséggel és olykor a lepeltorok színes foltosságával. A lepelcső a föld alatt is még tekintélyes hosszúságban folytatódik. A sáfrányoknak csak 3 porzójuk és egy hosszú, keskeny bibeszáluk van. A bibe igen változatos, a fajra jellemző alakú, többnyire díszes: lehet rövid ágú, megnyúlt, legyezőszerű, ecsetszerűen elágazó, néha keskeny-tölcséres, a színe pedig sárga, narancssárga vagy vörös. Az alsó állású magház föld alatti termékenyül meg, és a tok többnyire csak éréskor jelenik meg. Kúpos alakú, érés előtt a kocsánya néha hirtelen hosszan megnő. A tok háromfelé hasadva nyílik fel, benne kevés, barnás mag található. A fajok többsége tavaszi virítású: nálunk már februárban, március elején a kert első színfoltját adja, a télikertben természetesen egész évben megtalálható.

A teraszbeépítés vagy a télikertépítés során érdemes már a tervezési szakaszban eldönteni, hogy milyen fűszernövényeket szeretnénk termeszteni, és ennek megfelelően kialakítani a berendezéseket.

  • A növények termesztéséről a télikert építés után itt olvashatsz.

Fűszerek és egyéb gyümölcsök gondozása a télikertben vagy az épített teraszon. Néhány további téma, melyről érdemes lehet olvasni: télikert gyártás, növények a télikertben, terasz beépítése, építés ára, fűszerek teleltetése.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.